De bästa spelen som gjorts – enligt mig

Man kan naturligtvis se detta på olika sätt. Bästa grafiken, bästa spelupplevelsen, mest säljande och så vidare. Jag väger in alla faktorer i min bedömning. Kanske för att det är just min bedömning. Så det är inte någon officiell lista utan bara spel som är de bästa enligt mig.

Tetris

bästa spelenKlassiker, och det finns en anledning till att spelet blivit en klassiker och fått massor med släktingar under åren. Även idag kommer nya versioner som bygger på samma koncept och tanke som Tetris gör. Spelet lanserades 1984 och uppfanns av Alexej, som var en matematiker i dåvarande Sovjetunionen. Det bygger på att stapla figurer som har olika form, men alltid är gjorda av fyra rutor, där av namnet eftersom tetra betyder fyra på grekiska. Spelet finns tillgängligt på otaliga plattformar men fick sitt stora genombrott när Nintendo valde att lägga med spelet om man köpte en Gameboy.

Spelet består av totalt sju klossar som slumpas på den övre skärmen och faller ned mot botten av skärmen. Spelaren kan vända blocket för att få det att passa med de andra block som ligger i botten av skärmen. En hel rad täckt av blocken, utan luftfickor, gör att raden försvinner och man förhindrar att skärmen blir full och med det förlorar spelomgången. Under spelets gång ökar också hastigheten vilket sätter spelaren under tidspress vilket ökar risken för misstag. Att ta bort samma rader på en och samma gång ger bonus poäng. Två olika varianter finns och det är maxpoäng och säkerhets variant. Maxpoäng där det gäller att bygga så mycket på höjden som möjligt för maxpoäng, eller säkerhetsärenden där det gäller att spela säkert genom att bara ta en rad i taget men så många som möjligt. Genialt spel med evigt liv om ni frågar mig.

Doom

bästa spelenRevolutionerande på sin tid med en helt ny grafik, där spelet till skillnad mot andra spel som fanns inte var ett plattformsspel utan där ny teknik gjorde det möjligt för spelaren att gå i gångar och möta fiender som skulle elimineras. Det fick en hel del kritik från många håll för sina våldsinslag och sin mycket verkliga grafik som gjorde att spelaren blev än mer troll bunden. Spel som wolfenstein och dukem nukem skall också nämnas här som var i samma tid och samma koncept. Doom var dock det spel som överlevde längst och som fick den stora publiken, och som har blivit kult och fortfarande spelas. Det var också under denna tid som Lan-spel började på allvar och nätverksversionen av Doom kunde göra att man på arbetsplatsen kunde spela, efter arbetstid naturligtvis, i olika team mot varandra. En spelupplevelse som är svårslagen. Självskriven plats på listan för Doom alltså

Angry Birds

bästa spelenEnkelheten och spelglädjen i det här spelet är helt grym. Det var också helt rätt tid för lansering av ett spel som detta, nämligen i Smartphones och plattor där total spelkontroll med swipes och fingrar börjat ta fart på allvar. Trots att Angry Birds gratisversion var helt ok att spela för den som inte ville betala och som inte var tagen av Angry Birds febern så gjorde bolaget bakom spelet tonvis med pengar, och fortsätter att göra det. Det är inte bara spelet som drar in pengar utan även alla produkter som tillverkats och sålts i anknytning till spelet. Kepsar, T-shirts, mjukisdjur med mera. Spelet i sig är som sagt väldigt enkelt men är också trollbindande på ett sätt som få spel på marknaden är. Spelutvecklaren har helt enkelt lyckats kombinera teknik, grafik och spelupplevelse på ett helt unikt sätt och därför måste detta spel vara med på listan.