Utbildningar för att bli spelutvecklare

Att utbilda sig till spelutvecklare kan gå till på flera olika sätt. Det vanligaste är att man tänker Systemvetenskapliga program och kurser, vilket det finns på många universitet i så väl Sverige som i övriga världen. Engelskan behöver vara på en relativt hög nivå, även om utlandsstudier inte är intressant i första hand.

Utbildningar spelutvecklare

När det kommer till utveckling och programmering så är engelska det språk som gäller. Ligger man lågt på engelskan är det definitivt läge att börja läsa upp den en aning för att skapa förutsättningar för nästa steg. Det finns också bredare utbildningar för den som vill veta lite om allt till väldigt snäva och specialinriktade utbildningar för den som vill expert inom området.

Spelutvecklare kan ha användning av flera olika utbildningsområden och det handlar ofta av kombinationer beroende på vilken typ av spelutveckling som kan vara intressant.. Det är inte alltid de som har utbildat sig till rena programmerar och som har djupa kunskaper inom området som blir de bästa spelutvecklarna. Ämnesområdet informatik är läran om människa och dator i interaktion för att förstå användaren och hanteringen av programvara. Teknisk psykologi kan vara ett bra komplement för att förstå begränsningar i den mänskliga hjärnan och vad en spelare kan fånga upp och inte.

Det finns också flertalet kurser i Grafiska gränssnitt, GUI som handlar om det grafiska gränssnitt som användaren använder. Att bli spelutvecklare handlar naturligtvis om programmering, men kurser som dessa kan utveckla programmeraren i sitt arbete. En programvara som är tekniskt avancerad och det senaste är inte något som kommer att nå långt om ingen förstår hur man spelar, eller hur man använder sig av programvaran. Grafisk design och utseende blir viktigare och viktigare, framför allt som ett verktyg för att sticka ut. Ingen vill spela ett spel som ser tråkigt ut om det inte rör sig om ett kult spel som utvecklades på 90-talet och som har ett nostalgivärde.

Utbildningar spelutvecklareDet finns flera stipendier att söka inom området och med hjälp av dessa utforska världen. Att ha studerat utomlands är alltid en merit och det finns massor med utbildning inom systemvetenskap i andra länder. Att ha pluggat Java Programmering i Silicon Valley Kalifornien eller att ha utvecklat en spel-app i Samsungs huvudstad i Korea.

Utomlands finns fler universitet som erbjuder speciella utbildningar med inriktning mot just spelutveckling. Ett av de universitet som gör detta är University of Southern California, som med sin Video Game Development utbildning klassas som toppuniversitetet i världen för att lära sig att utveckla spel. Study Abroad är en bra sida för den som vill se vad övriga världen erbjuder i form av utbildning i spelutveckling. Det finns bland annat en två år lång utbildning i spelutveckling i Sydney som nog smäller ganska högt på ett CV. En utbildning utomlands kan i många fall vara berättigat till CSN.

I Sverige finns det också specifika utbildningar för spelutveckling som exempelvis Högskolan Väst som har en utbildning i spelutveckling i 3D-miljö, Uppsala universitet har flera utbildningar som börjar med kursen introduktion till spelutveckling och som sträcker sig till väldigt specifika utbildningar inom området. Luleå Högskola har en kurs i datorspelsproduktion som inriktar sig på hur utvecklingsarbete planeras och organiseras.

Changemakers utbildning erbjuder en yrkesinriktad utbildning inom spelutveckling som heter Futuregames Speldesign och som lägger fokus på framtidens spelutveckling. Denna utbildning omfattas av vissa krav eftersom den är en yrkesutbildning men har fördelen att vara direkt inriktad mot spelutveckling och är totalt två år. En variant av denna utbildning finns också och då med inriktningen mot 3D-designade spel, dator och konsol spel, grafik och social gaming.